Under andra världskriget garanterade USA försvaret av Grönland. För detta etablerades flera flygbaser, bl a Bluie East Two som ligger på östra Grönland, norr om Tasiilaq. Flygbasen var i drift 1942 - 1947 och användes främst som reservflygplats, räddningsflyg samt insamling av metrologiska data. Den ligger otillgängligt och kan bara nås med fartyg, eller en flerdagars vandring. Den lämnades i befintligt skick och har varit i det närmaste orörd sedan dess. Danmark och Grönland kom 2020 överens om att starta en uppstädning av gamla baser från andra världskriget. När jag var här hösten 2024 verkar de inte ha börjat.
Inte en helt övergivet plats, men större delen av året tom och utnyttjad. Under en kort tid på sensommaren är det desto mer aktivitet då skörden körs hit och mellanlagras innan den säljs vidare. Lantmännens jättesilos i Hammenhög syntes över en stor del av Österlen. men är nu ersatt av betydligt lägre plåtcylindrar. Intill finns det som gång var företaget Hammenhögs fröanläggning med färgsprakande provodlingar. Allt är borta idag.
Sillsalteriet byggdes på 1800-talet på Koön under en av Marstrands sillperioder. Här arbetade ett hundratal människor med allt som hade med sillförädling att göra. Efter att sillperioden blev det magasin och båtvarv, med tiden blev underhållet mer och mer eftersatt. Jag råkade gå förbi på våren innan en omfattande renovering startade. Idag känner du inte igen den.
2006 är en industriepok över efter 353 år av papperstillverkning vid Kvarnfallet. Några menar att det pågått ändå längre, från 1500-talet, men 1653 är det dokumenterat att det första företaget startade med industriell tillverkning av papper. På många sätt kan man säga att Mölndalsån är ursprunget till mycket av det vi ser i dagens Göteborg. Den göteborgska pappersindustrin har sin historia i Mölndal. Jag hade möjlighet att kunna röra mig i området innan rivningarna började 2016. Nästan allt du ser på dessa bilder är borta idag. Mest fascinerande är hur snabbt naturen återtar marken.