Nuvarande fyr byggdes 1890 med sten (porfyr) från ön. De tidigare dubbelfyrarna revs samtidigt. Fundamentet på den ena är idag lotsutkik. En båk uppfördes 1606 som det första sjömärket, men brändes ned av danskarna 1644. Ett nytt rödmålat sjömärke byggdes 1650 som ersattes med ett pyramidformat utkikstorn 1710. Nuvarande båk byggdes 1857 som då ersatte den föregående som träffats av blixten och brunnit ned.
Fyren tändes 1842 efter ett stort behov av fyrljus i de farliga farvattnen utanför Sotenäset. Det fanns då inga nattliga sjömärken mellan Marstrand och norska gränsen. Fyren byggdes på med det röda plåttornet 1868. Avbemannades 1969.
Genom freden i Brömsebro 1645 blev fyrplatsen Sveriges första, men den anlades 1624 av danskarna. Från början en koleldad öppen fyr som ersattes av två vippfyrar. Nuvarande sexkantiga torn byggdes med sten från Varbergs fästning 1832. De släcktes 1946 då den nya fyren med elektriskt ljus tändes. Det är 8 sjömil till Nidingen från Gottskär, på vägen passeras fyrarna Fjordskär och Lilleland.
Ska man vara petig är det egentligen Hamneskär, som ön heter, som ligger i området som allmänt kallas Pater Noster skärgård. För övrigt ett inte ovanligt namn på farliga och svårnavigerade farvatten på flera ställen i världen. Fyren byggdes först 1868 och var då Sveriges högsta Heidenstamfyr (32 meter). Den släcktes 1977 och ersattes av kassunfyren Hätteberget. 2002 - 2007 var fyren nedmonterad för renovering.
Nuvarande fyr av betong byggdes 1964, den första fyren etablerades 1886 med en sideralskensspegelapparat med rovoljelampa som satt monterad i fyrbostadens hörn. Den är numera återskapad av den privatperson som sedan några år äger byggnaderna på Gäveskär (fyrentusiast…). Brännö By skifteslag äger ön.
Vägledning till säkra sjövägar har haft stor betydelse för vår ekonomiska utveckling. Handel skapar välstånd och de tidiga handelsvägarna gick vattenvägarna. Den första fyren på svensk mark var Nidingen, som byggdes av danskarna 1624. Blev svensk efter freden i Brömsebro 1645. Första svenskbyggda fyren är Landsort, 1651.
Två dagar på Klädesholmen. Eller snarare några ”pauspromenader” under två konferensdagar. Lågsäsong. Tomt. Klädesholmen, som egentligen är två öar med Koholmen, är starkt präglad fisket som pågått åtminstone sedan 1500-talet, och den konservindustri som startade här vid förra sekelskiftet under den senaste sillperioden. 1950 fanns det 25 konservfabriker på ön. 50 år senare fanns tre kvar som gick samman under det gemensamma varumärket Klädesholmen och flyttade till nya lokaler i Rönnäng. Drygt 300 personer är bofasta på Klädesholmen, mer än hälften av husen är fritidshus.
Marstrand - knappast en "typisk" skärgårdsmiljö. På 1970-talet ganska skamfilat rykte, mycket fylla, bråk och ungdomar. Idag närmast en stillsam familjeidyll (för de som har råd). Möjligen med undantag för studenttider då en stor del av regionens gymnasieskolor har sina avslutningsbaler här. Ibland omnämnt som Göteborgs Newport. Tveksamt. Men en trevlig plats under lågsäsong. Som är större delen av året.
Favoritön. Nordligast av de bebodda öarna i norra skärgården utanför Göteborg. Ungefär 250 bofasta och hemmahamn för ett av Sveriges största fiskeföretag. En stor del av ön, ca 2/3, är naturreservat och det landskap som öppnar sig på västra sidan efter den korta promenaden från färjan är "breathtaking" som engelsmannen sa. Det krävs ganska god kondition för att gå här, stenarna är lagom stora för att inte ge stöd och rör på sig för varje steg.
Du behöver ingen båt för att uppleva havet och särgården. Det räcker med ett par bra skor. Då kan du dessutom uppleva skärgårdsmiljön året runt. Alla årstider. Havet har alltid lockat, det ligger kanske i generna. Alla sjöfarare och fiskarbönder i tidigare generationer.
Du tar dig tid. Går långsamt. Låter blicken vandra framför dig. Du upptäcker allt det som gör strandlinjen till gränslinjen mellan havet och land. Inte bara en badplats. Så mycket mer. Gå långsamt.
I havet simmar fisken, som vi äter. Sveriges största fiskauktion ligger i Göteborg. Vem som helst får gå dit och titta på auktionen som startar kl 06.30, måndag - fredag. 4 000 ton passerar auktionen varje år. Det är den viktigaste marknadsplatsen för framförallt det kustnära fisket utmed Västkusten.
Ingen vet hur många fritidsbåtar som finns i Sverige. Bedömningarna hamnar mellan 800 000 och 900 000, vilket gör oss till ett av de mest fritidsbåtsägande länderna i världen. Minst 1/3 av befolkningen har direkt tillgång till en båt, många känner någon med båt. Även om de flesta båtarna finns i en insjö är det åtskilliga som finns i någon av de många hamnarna utmed kusten. Miljön i dessa kan ofta vara speciell. En känsla av en egen kultur på en plats som visserligen används, men som sällan befolkas. Med sina egna regler och friheter.